Eijkhagen

tvwo – vwo – havo – vmbo-tl

Leerlingen

Uitwisseling van Etl3b en Etl3a met de Aachener Gesamtschule

Op dinsdag 23 januari namen de klassen Etl3a en Etl3b deel aan een uitwisselingsproject met de 4. Aachener Gesamtschule in Aken. De doelen van dit project waren veelomvattend: het praktisch toepassen van Duitse spreekvaardigheid in authentieke situaties binnen een taaldorp, evenals het stimuleren van burgerschapsvorming. Wat het extra bijzonder maakte, was het feit dat de leerlingen van de 4. Aachener Gesamtschule ook Nederlands leren, waardoor er het ene moment extra aandacht was voor de Duitse taal en het andere moment op de Nederlandse taal.

De dag begon met een aantal spellen, om de Nederlandse en Duitse leerlingen snel en op een leuke manier met elkaar kennis te laten maken. “Over de streep” zorgde de eerste kennismaking en een beetje beweging. Het fluisterspel met Nederlandse en Duitse woorden bracht een vrolijke chaos met zich mee, waarin de taalbarrière op speelse wijze een beetje naliet.

Daarna begonnen we aan het taaldorp. Met verschillende ‘stationnetjes’, zoals de bakker en het restaurant, werden de leerlingen uitgedaagd om in de vreemde taal gesprekken te voeren. Duitse leerlingen voerden gesprekken in het Nederlands bij Nederlandse stationnetjes, terwijl Nederlandse leerlingen hetzelfde deden in het Duits bij de Duitse stationnetjes. Leerlingen gaven aan dit wel erg spannend te vinden, maar ze hebben hun moed bij elkaar geraapt en gesprekken gevoerd met native speakers.

Ze hebben hun best gedaan en wij zijn ontzettend trots op hun inzet!